Συγκρότημα βιοκλιματικών κατοικιών ΤΕΡΨΙΘΕΑ

Το αρχιτεκτονικό – τεχνικό γραφείο Μπέης & Συνεργάτες ανέλαβε τον Νοέμβριο του 2006 την αρχιτεκτονική μελέτη πέντε ανεξάρτητων κατοικιών στο Πόρτο Ράφτη, Αττικής.

Το συγκρότημα Βιοκλιματικών κατοικιών «Τερψιθέα», βρίσκεται στην καλύτερη γωνία μιας πανέμορφης τοποθεσίας, του Πόρτο Ράφτη, σε μία καταπράσινη και ήσυχη περιοχή, στην συμβολή των οδό Ρόδων, Γαρδένιας και Γαζίας. Η πανέμορφη θέα και προς την θάλασσα και προς το βουνό, που αποκόπτεται απότομα με κατακρήμνιση και καταδύεται στα γαλάζια νερά του Ευβοϊκού, με δημιουργό την καταπληκτική γλυπτική της φύσης μέσα από το πέρασμα των χιλιάδων ετών, αποτέλεσε την πηγή έμπνευσης για την σχεδίαση αυτής της βιοκλιματικής σύνθεσης. Την ίδια αυτή περιοχή άλλωστε, επέλεξαν σαν ορμητήριο για τα Παναθήναια οι αρχαίοι Αθηναίοι με προφανή αίτια την αισθητική και τις εξαιρετικά σταθερές καιρικές συνθήκες.

Η σύνθεση έγινε σε οικόπεδο 1500 m² σε έδαφος με κλίση 10 %. Το συγκρότημα αποτελείται από πέντε ανεξάρτητες κατοικίες με μεγάλους και υψηλής αισθητικής διαμορφωμένους ιδιόχρηστους κήπους. Τα μεγέθη των κατοικιών κυμαίνονται από 228 έως 300 m² και σε κάθε κατοικία αντιστοιχούν υπόγειες θέσεις στάθμευσης και αποθηκευτικοί χώροι.
Οι κατοικίες σχεδιάστηκαν και τοποθετήθηκαν η κάθε μια με την δική της “ξεχωριστή προσωπικότητα” έτσι ώστε να εκμεταλλεύονται στο μέγιστο δυνατό βαθμό τα θετικά τους χαρακτηριστικά και την θέα της περιοχής. Δίνεται λοιπόν η δυνατότητα πολλαπλής επιλογής στον χρήστη.

Παράλληλα η μορφή του οικοπέδου και η ανάγκη για την όσο το δυνατόν καλλίτερη τοποθέτηση και παρακολούθηση των φυσικών στοιχείων του, καθώς και του δομημένου περιβάλλοντος, οδήγησε στην ανάπτυξη της σύνθεσης με καθαρές λιτές γραμμές, διακριτούς όγκους σε σχετική αναλογία με το οικόπεδο. Οι διαφορετικοί ζωντανοί χρωματισμοί τονίζουν την διαφορετικότητα των κατοικιών δίνοντας μια όμορφη ζωγραφική πινελιά στον χώρο.

Το συγκρότημα βιοκλιματικών κατοικιών «ΤΕΡΨΙΘΕΑ» έχει δημοσιευθεί στο διεθνές συνέδριο βιοκλιματικού σχεδιασμού με τίτλο “TERPSITHEA” Sustainable housing project in Porto Rafti, Greece. (3rd International Conference on Passive and Low Energy Cooling for the Built Environment, PALENC 2010).

Η κατασκευή των κατοικιών στοχεύει στην μείωση των εκπεμπόμενων ρύπων CO₂. Ο βιοκλιματικός σχεδιασμός αυτών των κατοικιών, περιορίζει τις ενεργειακές απαιτήσεις των κτηρίων για ψύξη, θέρμανση και τεχνητό φωτισμό. Η μελέτη προβλέπει ότι το συγκρότημα κατοικιών «Τερψιθέα», θα καταναλώνει στο σύνολό του 40% λιγότερη ενέργεια για θέρμανση και δροσισμό σε σύγκριση με συμβατικές κατασκευές στην αντίστοιχη περιοχή. Η πράσινη οροφή των δύο βορινών κατοικιών σε συνδυασμό με τις υδάτινες επιφάνειες και την κατάλληλη φύτευση του οικοπέδου, βελτιώνουν αρκετά το μικροκλίμα της περιοχής. Τελικά ο σχεδιασμός του συγκροτήματος βιοκλιματικών κατοικιών «ΤΕΡΨΙΘΕΑ» συμβάλλει ουσιαστικά στην μείωση των εκπεμπόμενων ρύπων CO₂.