Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων Πύλου

Το Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων βρίσκεται στην Πύλο, στην νοτιοδυτική Πελοπόννησο. Στεγάζεται στο κτίριο Πασά στο Νιόκαστρο, εντός του αρχαιολογικού χώρου. Σχεδιάστηκε για να φιλοξενεί περιοδικές εκθέσεις.

Το κτίριο είναι του 15ου αιώνα και ανακαινίστηκε πρόσφατα. Όλες οι επεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν, ώστε να διαμορφωθεί σε μουσείο είναι αναστρέψιμες. Ο σκοπός του μουσείου είναι να φιλοξενήσει ευρήματα και υλικό από υποβρύχιες ανασκαφές, γεγονός που πρώτη φορά πραγματοποιείται στη χώρα μας. Αποβλέπει στο να ενημερώσει τον επισκέπτη για την δύσκολη διαδικασία της υποβρύχιας ανασκαφής, αλλά και για τον αρχαιολογικό πλούτο που κρύβουν οι θάλασσές μας και στην προκειμένη περίπτωση οι θάλασσες της Πελοποννήσου.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι τα εκθέματα θα ανανεώνονται, η αρχιτεκτονική λύση προτείνει ένα εύκολα αναπροσαρμόσιμο σκηνικό στο βυθό της θάλασσας, όπου ο επισκέπτης ταξιδεύει ανάμεσα στα εκθέματα.

Προκειμένου να δημιουργηθεί η κατάλληλη ατμόσφαιρα δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή στο φωτισμό διατηρώντας τον σε χαμηλά επίπεδα και ενισχύοντας σημειακά εκεί που χρειάζεται για ανάγνωση κειμένων και ανάδειξη εκθεμάτων. Επιπρόσθετα, το δάπεδο καλύφθηκε με γυαλί κατάλληλα φωτισμένο, το φωτογραφικό υλικό από το βυθό αναδείχθηκε μέσω φωτεινών επιγραφών και τα αντικείμενα της έκθεσης τοποθετήθηκαν σε ειδική κατασκευή σκελετού πλοίου (σκαρί) που εντάχθηκε στην κεντρική αίθουσα και αποτελεί το μέσο του ταξιδιού. Τέλος, η οργάνωση των εκθεμάτων γίνεται ανάλογα με το γεωγραφικό στίγμα τους στο βυθό σε συνάρτηση με το χάρτη της Πελοποννήσου που τοποθετήθηκε στο κέντρο του γυάλινου δαπέδου.

Τελικά, o επισκέπτης βιώνει ένα ταξίδι στο βυθό της θάλασσας, όπου ο χρόνος έχει σταματήσει να κυλά…

 

Ταυτότητα Έργου

Τίτλος:

  • Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων Πύλου

 

Αναθέτουσα αρχή:

  • Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων.

 

Μουσειογραφική Μελέτη και Υλοποίηση:

  • Απατζή Μάνια, Αρχιτέκτων Μηχανικός
  • Μπέης Λεωνίδας, Αρχιτέκτων Μηχανικός

 

Μουσειογραφική Μελέτη και Υλοποίηση:

  • Απατζή Μάνια, Αρχιτέκτων Μηχανικός
  • Μπέης Λεωνίδας, Αρχιτέκτων Μηχανικός.

 

Μουσειολογική Μελέτη:

  • Γαλοπούλου Μορφούλα, Αρχαιολόγος – Μουσειολόγος.
  • Μαριωάννα Λουκά, Αρχαιολόγος – Μεταφράστρια.

 

Συντονισμός:

  • Δρ. Σίμωσι Αγγελική, Προισταμένη Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων.