Επανέκθεση της συλλογής Rene Puaux

baner TELIKOΤο έργο αφορά τη μετεγκατάσταση της συλλογής Ρενέ Πυώ από το κτίριο του Μαιζώνα στο Νιόκαστρο της Πύλου – επίμηκες κτίριο στρατώνων, στο κτίριο Τσικλητήρα στο κέντρο της Πύλου. Πρόκειται για ιστορικό κτίριο (κατοικία του ολυμπιονίκη Κωστή Τσικλητήρα) με προνομιακή θέση και ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό χαρακτήρα νεοκλασικού ρυθμού.
Οι δυνατότητες επέμβασης στο διατηρητέο αυτό κτίριο ήταν περιορισμένες και υπήρχε η απαίτηση να είναι αναστρέψιμες λόγω της ιστορικότητας του κτηρίου και του συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος που θα φιλοξενείται η έκθεση.

Η έκθεση, καταλαμβάνει τον προθάλαμο του κλιμακοστασίου και όλο τον πρώτο όροφο επιφάνειας 197μ2. Η διαρρύθμιση του κτιρίου σε αίθουσες συμβάλλει αποτελεσματικά στην επίτευξη του στόχου της μελέτης: να είναι ευδιάκριτες στον επισκέπτη οι ενότητες και να αναδεικνύονται τα έργα της συλλογής κατά τον βέλτιστο τρόπο.
Προς αυτήν την κατεύθυνση, έγινε και η επιλογή των χρωματισμών του κτιρίου. Το γκρι σκούρο στους τοίχους και τα διαφορετικά ανά ενότητα χρώματα δημιουργούν αντίθεση με το λευκό των λιθογραφιών και τις αναδεικνύουν. Για την ανάρτηση των γκραβούρων κατασκευάστηκαν χρωματιστές ξύλινες επιφάνειες ανάλογα με την κάθε ενότητα. Συμπληρωματικά, κάθε ενότητα οριοθετείται από μια ξύλινη κατασκευή τύπου Γ που σηματοδοτεί το πρώτο και το τελευταίο πανέλο της ενότητας και φέρει τον τίτλο και το κείμενό της.

Μετά από μελέτη φυσικού και τεχνητού φωτισμού και προκειμένου να επιτευχθεί ομοιόμορφος και διάχυτος φωτισμός στο χώρο, να αποφευχθεί το φαινόμενο της θάμβωσης και ταυτόχρονα να παρέχεται σημειακός φωτισμός στις λιθογραφίες, επιλέχθηκε τα εξώφυλλα των παραθύρων να παραμένουν κλειστά και να χρησιμοποιούνται φωτιστικά σώματα με λάμπες τεχνολογίας LED. Έτσι, επιτυγχάνεται επιπρόσθετα, οικονομία στην κατανάλωση ενέργειας και προστασία των εκθεμάτων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι όλοι οι πίνακες και οι προθήκες με τα αντικείμενα της συλλογής δεν υπέστησαν οποιαδήποτε μετατροπή από την προηγούμενη έκθεση, προσαρμόστηκαν στο κτίριο και οι αίθουσες της οικίας Τσικλητήρα προσαρμόστηκαν στη συλλογή για να περιοριστεί κατά το δυνατόν το κόστος. Ωστόσο, δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή για να είναι το αποτέλεσμα ποιοτικά και αισθητικά άρτιο.