Στις 9 Απριλίου του 2010 εγκρίθηκε ο Κανονισμός Ενεργειακής Απόδοσης των Κτιρίων (ΚΕΝΑΚ). Ο κανονισμός αυτός διαμορφώνει το πλαίσιο αρχών και καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων. Προβλέπει την ενσωμάτωση ενός ολοκληρωμένου ενεργειακού σχεδιασμού των κτιρίων με σκοπό τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσής τους, την εξοικονόμηση ενέργειας και την προστασία του περιβάλλοντος. Μεταξύ των άλλων θεσπίζει τα ενεργειακά πιστοποιητικά κι έτσι τα κτίρια θα κατατάσσονται σε κατηγορίες με βάση την ενεργειακή τους συμπεριφορά.
Αναλυτικότερα, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ):
Τα παραπάνω συνεπάγονται την δημιουργία μιας νέας αγοράς ακινήτων η οποία θα σχετίζεται με την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων. Όλα τα καινούρια κτίρια θα πρέπει υποχρεωτικά να έχουν πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης Β ή και καλύτερο. Τα παλαιά κτίρια μετά από επιθεώρηση θα κατατάσσονται σε μια ενεργειακή κατηγορία χωρίς να υποχρεώνονται να ανακαινιστούν. Αυτό όμως θα το απαιτήσει η ίδια η αγορά, αφού ένα διαμέρισμα ενεργειακής απόδοσης Β θα νοικιάζεται, ή θα πωλείται, πολύ πιο εύκολα, από ένα αντίστοιχο χαμηλότερης ενεργειακής απόδοσης.
Οι περισσότεροι τύποι κτιρίων καταναλώνουν ενέργεια για να καλύψουν (βιοτικές) ανάγκες του ανθρώπου οι οποίες σχετίζονται με τις συνθήκες άνετης διαβίωσης μέσα σε αυτά. Έτσι καταναλώνουν ενέργεια κυρίως για ψύξη, θέρμανση, τεχνητό φωτισμό κ.α. Οι συνθήκες άνετης διαβίωσης είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την υγεία των χρηστών και χαρακτηρίζουν την θερμική και οπτική άνεση τους. Η ενεργειακή απόδοση σχετίζεται με το πόση ενέργεια καταναλώνει ένα κτίριο στην χρήση του. Όπως δηλαδή όταν αγοράζουμε μια ηλεκτρική συσκευή μας ενδιαφέρει η ενεργειακή της κλάση, έτσι θα πρέπει να μας απασχολήσει και η αντίστοιχη ενεργειακή κλάση ενός ολόκληρου σπιτιού. Πρέπει ο πελάτης να ξέρει τι αγοράζει! Συνεπώς ένα περισσότερο οικολογικό σπίτι ισοδυναμεί με καλύτερη επένδυση.
Δεδομένης της οικονομικής κρίσης ζούμε σε μια εποχή που η εξοικονόμηση ενέργειας και άρα η εξοικονόμηση χρημάτων, αποκτά μείζονα σημασία. Η επένδυση στην εξοικονόμηση ενέργειας αποτελεί σημαντικό βήμα και για την χώρα αλλά και για τον ιδιώτη. Ο βιοκλιματικός σχεδιασμός των νέων κτιρίων αλλά και η βιοκλιματική ανακαίνιση υφιστάμενων κατασκευών αποτελούν ένα σημαντικό μέσο προς την κατεύθυνση αυτή. Παράλληλα μέσω της πράσινης αρχιτεκτονικής βοηθάμε στην μείωση των βλαβερών ρύπων και άρα στον περιορισμό της αλλαγής του κλίματος.